
25 maart 2014
Het Spaans Grondwettelijk Hof noemt op 25 maart 2014 de soevereiniteitsverklaring illegaal.
El Constitucional considera ilegal que Cataluña se declare soberana
Het Grondwettelijk Hof acht het onwettig dat Catalonië zichzelf soeverein verklaart
​
Op die manier heeft de voltallige zitting van het Grondwettelijk Hof op dinsdag met een atypische uitspraak een consensus bereikt, aangezien zij een groot deel van haar argument wijdt aan de stelling dat de fundamentele regel niet onafwendbaar is, met inbegrip van artikel 2, dat handelt over de onlosmakelijke eenheid van Spanje, en bijgevolg kan worden hervormd: "Dit hof heeft erkend dat er ruimte is in onze grondwettelijke orde voor al die ideeën die zich willen verdedigen en dat er geen normatieve kern is die ontoegankelijk is voor grondwettelijke hervormingsprocedures," zegt het Hof. "Het primaat van de Grondwet mag niet verward worden met de eis van positieve naleving van de fundamentele norm, omdat er in ons systeem geen plaats is voor een model van militante democratie", voegt het Hof eraan toe. .
De uitspraak waarschuwt dat elk initiatief gericht op het bereiken van het "recht om te beslissen" moet worden ingediend door middel van een voorstel tot hervorming van de Grondwet en herinnert eraan dat het Congres een dergelijk voorstel als het wordt gedaan door het Catalaanse parlement" moet overwegen". De meerderheidspartijen PP en PSOE verwerpen een dergelijke grondwetsherziening. In de uitspraak wordt gesproken over een dialoog bij een tiental gelegenheden. Het is niet voor niets dat de besprekingen tussen de twaalf rechters, die samen de plenaire vergadering vormen, moeilijk zijn geweest totdat zij tot een unanieme tekst zijn gekomen: "Het zal wellicht niemand bevallen en dat is goed," zo meldden bronnen uit het Hof.
​
Bron: https://politica.elpais.com/politica/2014/03/25/actualidad/1395768070_578313.html?rel=mas
​
19 september 2014
Op 19 september 2014, de dag na het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland in 2014, dat in Catalonië enorme verwachtingen wekte, heeft het Catalaanse parlement de Catalaanse raadplegingswet aangenomen. Het trad in werking op 27 september 2014 toen het werd gepubliceerd in het Publicatieblad van de Generalitat de Catalunya en op dezelfde dag ondertekende de voorzitter van de Generalitat de Catalunya, Artur Mas, het decreet tot bijeenroeping van de raadpleging over de politieke toekomst van Catalonië. Maar de regering van Mariano Rajoy reageerde onmiddellijk en diende een beroep in bij het Grondwettelijk Hof, dat het beroep ontvankelijk verklaarde en op 29 september werden de wet en het decreet bij wijze van voorzorgsmaatregel opgeschort.
​
Sáenz de Santamaría: “Lamentamos profundamente el error de Mas”
Sáenz de Santamaría: "We betreuren Mas's fout ten zeerste".
De raadpleging zal niet plaatsvinden omdat zij ongrondwettelijk is. Met deze ondubbelzinnige boodschap heeft de vice-president van de regering, Soraya Sáenz de Santamaría, bevestigd dat zij vanmorgen het bevel heeft gegeven dat de staat de bronnen in werking zou stellen om het houden van een referendum over zelfbeschikking in Catalonië te voorkomen en om een einde te maken aan het overleg dat amper tweeëneenhalf uur eerder door Artur Mas, de president van de Catalaanse regering, bij plechtige akte was bijeengeroepen.
"We zijn vanochtend begonnen met het aantekenen van het beroep wegens ongrondwettigheid met het verzoek om een verslag aan de Raad van State; zodra dit is uitgebracht, zal de Raad van Ministers bijeenkomen en zal het beroep worden voorgelegd aan het Constitutioneel Hof. "We betreuren het ten zeerste en beschouwen het initiatief van de voorzitter van de Generalitat als een vergissing", benadrukte de vicevoorzitter.
Santamaría heeft gezegd dat de regering het Hooggerechtshof zal voorstellen de door Mas gepropageerde en door het parlement van Catalonië goedgekeurde wet inzake raadpleging op te schorten. En zij maakte duidelijk dat, "zodra de wet is opgeschort, er geen actie kan worden ondernomen" ter bevordering van een referendum. Gevraagd naar de bereidheid van nationalistische groeperingen om te demonstreren wanneer de wet wordt opgeschort, benadrukte zij: "In dit land zijn we allemaal onderworpen aan de wet".
De vice-president benadrukte: "Zonder wet is er geen democratie en geen regering is boven de wet omdat niemand, geen regering, boven de soevereine wil van het Spaanse volk als geheel staat. De middelen die de regering gaat vrijmaken beschermen de wet, de rechten van de burgers en de grondwet.
Bron: https://politica.elpais.com/politica/2014/09/27/actualidad/1411813956_264152.html
13 oktober 2014
Op 13 oktober erkende President Mas dat de 9-N raadpleging niet kon worden gehouden wegens gebrek aan wettelijke waarborgen, maar de dag erna kondigde hij aan dat op 9-N een proces van burgerparticipatie zou worden gehouden op grond van het deel van de Catalaanse raadplegingswet dat niet door het Grondwettelijk Hof was opgeschort. Er werd besloten op 9 november een niet bindend referendum te houden dat ‘burgerparticipatieproces’ wordt genoemd.
Mas propone diluir la consulta en un proceso de participación ciudadana
Mas stelt voor de raadpleging af te zwakken tot een proces van burgerparticipatie
De president van de Generalaitat, Artur Mas, heeft gisteren ten overstaan van de partijen die het soevereiniteitsoverleg van 9 november hebben bepleit, toegegeven dat de stemming niet kan worden gehouden bij gebrek aan wettelijke garanties en het alternatief voorgesteld een proces van burgerparticipatie te houden om de mening van de Catalanen over de politieke toekomst van de gemeenschap te kennen. In een gespannen bijeenkomst die om 12.00 uur begon en tot elf uur 's avonds duurde, vroeg Mas de steun van CiU, Esquerra, Iniciativa en het CUP om dit alternatieve proces te organiseren. Hij heeft het niet gehaald, en vandaag gaat hij zijn plannen uitwerken. Met dit alles werd de deur weer opengezet voor vervroegde regionale verkiezingen.
Het plan van Mas, dat de Generalitat nog maar vier dagen geleden publiekelijk en met kracht heeft verworpen, is gebaseerd op het optimaal benutten van de artikelen die het Constitutioneel Hof niet heeft uitgesloten van de Catalaanse raadplegingswet. Bronnen van de verenigde formaties die gisteren met de president onderhandelden, legden uit dat het de bedoeling zou zijn om wat de wet noemt een "participatief proces" te houden, dat volgens de wet drie vormen kan aannemen: enquêtes, openbare hoorzittingen en participatiefora.
In principe voorziet geen van deze modaliteiten in stembussen op straat, wat de soevereine partijen die tot nu toe de Catalaanse president hebben gesteund, zeer ontevreden stemt. Door het gebrek aan steun van de formaties moest de vergadering worden verlengd om te voorkomen dat de consensus tussen de president en de vier groepen officieel zou worden verbroken. In een poging om zijn partners te overtuigen, verzekerde Mas dat het participatieve proces stembussen zou kunnen hebben, iets wat hij vandaag zal toelichten.
Bron: https://elpais.com/ccaa/2014/10/13/catalunya/1413228751_388842.html
Mas convoca la consulta y llama a los catalanes “a decidir su futuro”
Mas roept op tot de raadpleging en vraagt de Catalanen om "over hun toekomst te beslissen".
De president van de Generalitat, Artur Mas, ondertekent een paar minuten na 10.30 uur, het decreet tot bijeenroeping van een Catalaanse referendum over zelfbeschikking, gepland voor 9 november. De ondertekeningsceremonie vond plaats in het Palau de la Generalitat in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Catalaanse parlement en de fracties die de stemming steunden, die de ondertekening met een luid applaus steunden. Het doel van de raadpleging, volgens het decreet, is "de mening te kennen over de politieke toekomst van Catalonië".
"Wij willen stemmen, wij willen beslissen en nu hebben wij het juiste kader om het te doen," verklaarde Mas in een institutionele toespraak, na de ondertekening. "Catalonië wil spreken, gehoord worden en stemmen", voegde hij eraan toe, ook in het Spaans en Engels. In een deel van de boodschap aan de rest van de Spaanse burgers verzekerde de Catalaanse president dat "de banden van broederschap die ons verenigen intens en diepgaand zijn" en pleitte hij voor "doorgaan met de wil om samen te bouwen". "We moeten de uitdagingen aangaan waarvoor we ons door de democratie gesteld zien. Dat is onze inzet", voegde hij eraan toe.
De president van de Generalitat legde uit dat er op dit ogenblik "een sociale meerderheid, een politieke consensus bestaat, die Catalonië erkent als een natie en een politieke eenheid. Tegenover deze eenheid staan volgens Mas "zij die alleen verenigd zijn door de wil om te ontkennen, niet te doen of te laten doen of alles te doen om niets te laten". "We staan open voor compromissen, maar we kunnen niet in een immobiliteit vervallen van een veronderstelde legaliteit, die in schril contrast staat met andere staten die spreken maar ook laten spreken, en die ermee instemmen om te laten spreken”.
Het decreet, dat reeds in werking is getreden, bestaat uit zes punten, een slotbepalingen, het doel, de vragen en de termijn voor vervroegde verkiezingen.
De datum is voorzien voor zondag 9 november 2014 en zal twee vragen bevatten: "Wilt u dat Catalonië een staat wordt? En zo ja, "Wil je dat deze staat onafhankelijk is?
Bron: https://politica.elpais.com/politica/2014/09/26/actualidad/1411736810_037740.html?rel=mas
​
09 november 2014
Ondanks het feit dat de Catalaanse deelstaatregering, wettelijk gezien, geen referendum mocht organiseren, werd dit op 9 november 2014, georganiseerd door de ANC, onder de naam 'peiling' toch gedaan.
De Catalaanse regering organiseert op 9 november 2014 een niet bindend referendum dat ‘burgerparticipatieproces’ wordt genoemd. De stembureaus werden bij deze peiling bemand door zo'n 40.000 vrijwilligers. Slechts 2,3 miljoen van de 5,3 tot 6,2 miljoen stemgerechtigden brachten hun stem uit. De peiling kende een lage opkomst van ongeveer 41% van het electoraat, maar van de deelnemers gaf 80% aan voor een onafhankelijk Catalonië te zijn. Ongeveer 10 procent van de kiezers gaf aan liever als aparte staat bij Spanje te blijven horen, terwijl bijna 5 procent helemaal geen onafhankelijkheid wilde.
1,8 millones de personas votan por la independencia catalana en el 9-N
1,8 miljoen personen kiezen voor Catalaanse onafhankelijkheid op 9-N
​
80,76 procent van de kiezers bij het Catalaanse referendum stemde voor de twee voorgestelde vragen. Daarom willen ze dat Catalonië een staat is en dat het onafhankelijk is. Volgens de laatste gegevens op de website van de “Generalitat patricipa2014.cat”, met 100% van de uitgebrachte stemmen geteld, stemde 10,07% van de kiezers ja tegen een staat, maar niet tegen zijn onafhankelijkheid van Spanje. Het "nee" tegen beide kwesties heeft nauwelijks 4,54% bereikt. Aan de Catalaanse raadpleging namen 2.305.290 personen deel, of iets meer dan 33% van de stemgerechtigden. Gisteren verwachtte de Catalaanse regering dat het aantal van 2.250.000 zou stijgen, aangezien sommige stembussen nog enkele dagen open zullen zijn. Iets eerder noemde de president, Artur Mas, de bijeenkomst een "totaal succes".
De partijen en entiteiten die oproepen tot het zogenaamde "participatieve proces" hebben hun tevredenheid en zelfs hun verbazing uitgesproken over wat zij tot nu toe als een succes
hebben beschouwd.
​
Bron: https://politica.elpais.com/politica/2014/11/09/actualidad/1415542400_466311.html
25 november 2014
Op 25 november 2014, vier dagen nadat het parket een klacht tegen hem had ingediend wegens zijn deelname aan het proces, presenteerde Mas zijn plan om de onafhankelijkheid van Catalonië in 18 maanden te bereiken.
Ondanks het feit dat het Grondwettelijk Hof de ongrondwettigheid heeft bevestigd van de raadpleging van 9-N, bereikten Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Asamblea Nacional Catalana, Omnium Cultural en de Associació de Municipis per la Independència, overeenstemming over een gezamentlijke routekaart voor het Catalaanse soevereiniteitsproces, die een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring binnen 18 maanden omvatte.
De volgende dag waarschuwde president Mariano Rajoy hen dat "geen enkele regering van Spanje het verbreken van de nationale soevereiniteit zal toestaan".
Mas diseña un plan para proclamar la independencia en 18 meses
Mas ontwerpt een plan om de onafhankelijkheid binnen de 18 maanden uit te roepen
De Catalaanse president en leider van CiU, Artur Mas, onthulde gisteren zijn plan om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen binnen anderhalf jaar na de volgende verkiezingen, waarvoor hij geen datum vastlegde. Tijdens een grote conferentie in Barcelona heeft Mas, zonder ze te noemen, druk uitgeoefend op de ERC en de andere soevereine partijen om ermee in te stemmen één lijst samen te stellen waarmee vervroegde verkiezingen kunnen worden gehouden die, zo zei hij, moeten dienen om duidelijk te maken of de Catalanen onafhankelijkheid willen of niet. Deze enkele lijst, zei hij, zou niet door de voorzitter van de Generalitat moeten worden geleid, maar zou symbolisch kunnen worden gesloten. Als op de stembus een "absolute meerderheid" voor onafhankelijkheid zou staan, zou de Generalitat na 18 maanden, na andere verkiezingen, de onafhankelijkheid uitroepen.
Mas wees echter op de noodzaak om verkiezingen bijeen te roepen ter vervanging van het wettelijk en overeengekomen overleg met de centrale regering dat niet mogelijk was. "De tijd is gekomen om dit instrument te gebruiken," zei hij. Hij wilde echter geen datum vaststellen en stelde wel de grote voorwaarde waaraan moet worden voldaan om de zittingsperiode in 2016 niet uit te putten: "Ik zal de verkiezingen alleen vervroegen als ze voor raadpleging dienen", waarschuwde hij. "Als ze alleen maar de regering moeten veranderen, zal er geen vooruitgang zijn”. Naar zijn mening zouden de verkiezingen moeten dienen om duidelijk te maken of de Catalanen een onafhankelijke staat willen of niet. "Als er meer dan één lijst voor ja aan onafhankelijkheid is, moet er één kandidaat zijn die een absolute meerderheid in het nieuwe Parlement kan verkrijgen," hij zei. Hij maakte echter duidelijk dat er na de verkiezingen pacten tussen de kandidaten zouden kunnen zijn
Bron: https://elpais.com/ccaa/2014/11/25/catalunya/1416939342_197205.html
Rajoy: “Mas ha dado un paso más hacia ninguna parte”
Rajoy: "Mas heeft nog maar eens een stap gezet in de richting van nergens".
Voor Rajoy heeft Mas "nog een stap in de richting van nergens" gezet. De president, die deze zaterdag naar Barcelona reist om een verwachte toespraak te houden, heeft zichzelf tegen Mas gelanceerd in een soort begin van een mogelijke verkiezingscampagne.
Rajoy verwijt Mas dat hij in zijn hele toespraak de president is van "een deel van de Catalanen", die naar zijn mening in de minderheid zijn. Daarom gaat hij zich vooral richten tot de vier miljoen inwoners van Catalonië, Catalanen en buitenlanders, die niet zijn gaan stemmen op 9-N. Dat is de "overgrote meerderheid" waarop Rajoy in Barcelona een beroep zal doen.
Rajoy zal zich concentreren op het aan de kaak stellen van Mas's wanbestuur, gericht op de enige kwestie van onafhankelijkheid, en hij zal zichzelf aanbieden als de enige die nadenkt over de echte problemen van de Catalanen en de inspanningen om uit de economische crisis te komen. In ieder geval dringen alle geraadpleegde regeringsleden erop aan dat de toespraak van zaterdag "constructief" zal zijn, met het idee om "deuren te openen" en zich niet alleen te richten op het verdedigen van de wet en het verwerpen van overleg.
Bron: https://politica.elpais.com/politica/2014/11/26/actualidad/1416997206_731904.html
​
​
​