top of page

ISLAS BALEARES

Sa Caleta
Fenicische nederzetting op Ibiza
Santa Eulària

Een van de kustplaatsjes op Ibiza die zijn oorspronkelijke karakter heeft kunnen behouden ondanks het toerisme. Culturele attracties zijn: kerk van Puig de Missa op een heuvel, etnologisch museum.
Formentera

Taula de Torralba d´en Salord

Megalithische steenmonumenten op Menorca
 

Op het eiland bevinden zich honderden zogenaamde navetes, taules en talaiots. Dit zijn torentjes van steen van dorpjes uit de bronstijd (3000-4000 jaar oud).

De Balearen is een eilandengroep die bestaat uit vier hoofdeilanden, Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, twee kleinere eilanden, Dragonera en Cabrera, en verder nog honderden kleine eilanden en rotspunten. De eilanden liggen ten oosten van het Spaanse vasteland in de Middellandse Zee.

 

Formentera, het meest zuidelijke eiland van de Balearen, en Ibiza, liggen vlak bij elkaar en worden gescheiden door de zeven kilometer brede zee-engte ‘Es Freus’. In deze zee-engte liggen de onbewoonde eilandjes Isla Espalmador (op slechts 150 meter afstand van Formentera; de zeestraat tussen de twee eilanden heet Pas des Trocadors), Isla Espardell, Islas de los Ahorcados en Islas Negras. De eilanden Formentera en Ibiza worden ook wel de ‘pijnboomeilanden’ of Pityusen genoemd, naar het Griekse ‘Nesari Pitoussai’. 

 

De totale oppervlakte van Formentera bedraagt 83 km2, erg klein vergeleken met de andere eilanden Mallorca 3640 km2, Menorca 702 km2, Ibiza 541 km2.. Het klimaat op de Balearen is typisch Mediterraans, met zachte temperaturen, met een jaarlijks gemiddelde tussen de 16 ºC en 17.5 ºC. Het milde klimaat, met meer dan 300 dagen zon per jaar, de prachtige landschappen en stranden, de gevarieerde culturele activiteiten, de ontspanningsmogelijkheden en de gastvrijheid van de lokale bevolking, hebben deze eilanden veranderd in een veelbezocht, multicultureel eindpunt voor reizigers vanuit de hele wereld, soms alleen voor vakantie, maar ook om er te blijven wonen.

 

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten op de Balearen. Het is dan ook de Spaanse regio met het grootste aantal hotels en het grootste aantal appartementen.

 

De eerste artistieke manifestaties van de eilandengroep waren de Talayotische beelden. De Romeinse kolonisatie heeft het Alcudia-theater nagelaten. Uit de Moslimtijd stammen het paleis van Almudaina en verscheidene dorpjes die aspecten van deze tijd bewaard hebben, zoals Fornalutx. In de 13e eeuw, na de verovering van de eilanden door het Aragonese koninkrijk, begon men met de Gotische constructies, zoals het Bellver kasteel, de markt en de kathedraal van Palma de Mallorca.

 

De beschermde natuur van de eilanden beslaat meer dan 40 % van haar totale oppervlakte. Op het eiland Mallorca bestaan al meer dan 45 beschermde natuurgebieden, 19 op Menorca, en 17 op Ibiza en Formentera. Zes van deze natuurgebieden vertrouwen op een speciale beschermingsregeling: het natuurpark van Ses Salines op Ibiza en Formentera, de natuurparken van s´Albufera, Mondragó, sa Dragonera, s´Albufera des Grau, en het Nationaal Park van Cabrera. Menorca geniet van de internationale Biosphere Reserve titel die het heeft gekregen. Recentelijk zijn er door UNESCO 4 historische en natuur enclaves op Ibiza benoemd tot Werelderfgoed: de Posidonia weilanden, het Dalt Villa district, de necropolis van Puig des Molins en het Sa Caletagebied. Ibiza en Formentera delen, naast bewonderenswaardige stranden, ook een ecosysteem, dat vanuit de lucht beide eilanden lijkt te verenigen: dit is Ses Salines, het meest bekende natuurgebied van deze eilanden.

 

Watersport is het populairst bij de toeristen die de eilanden aandoen. De speciale bootraces in de Palma-baai, zijn grootse evenementen waar velen op afkomen. Er wordt gestreden om de Prinses Sofiatrofee, de Koningscup, en de Admiraalsgraaf van Barcelona trofee, al deze competities hebben internationaal veel aanzien. De laatste jaren is duiken ook steeds populairder geworden op de Balearen, omdat het een perfecte plaats is om te genieten van de flora en fauna van de Middellandse Zee.

 

Een andere sport die veel beoefend wordt in deze regio is golf. De Balearen zijn een paradijs voor liefhebbers van deze sport. Wintertoeristen met een lage handicap, die de sport graag willen beoefenen, hebben voor een enorme toename van het aantal golfclubs op alle eilanden gezorgd. Op het moment zijn er in totaal 14 clubs die de mogelijkheid bieden om deze sport op de best mogelijke manier te beoefenen.

 

Voor de winkelliefhebbers zijn de Balearen de juiste plek om glaswerk, keramiek, borduurwerk, of zilveren juwelen te kopen. De regio Manacor, op Mallorca, staat bekend om haar bewerkte parels die wereldwijd lof krijgen. Tevens is er een een regio op Mallorca die bekend staat als “kleiland,” om haar specialisatie in deze kunstvorm.

 

Voor de winkelliefhebbers zijn de Balearen de juiste plek om glaswerk, keramiek, borduurwerk, of zilveren juwelen te kopen. De regio Manacor, op Mallorca, staat bekend om haar bewerkte parels die wereldwijd lof krijgen. Tevens is er een regio op Mallorca die bekend staat als “kleiland,” om haar specialisatie in deze kunstvorm.

 

De traditionele gastronomie van de Balearen komt voort uit een eeuwenoude vis- en landbouwtraditie. “Ensaimada” is erg bekend en dankt zijn naam aan het varkensvet dat als basis dient tijdens de deegbereiding. Mayonaise is een karakteristieke saus in deze regio, naast Sobrassada, Botifarro en Camaiot.

 

Populaire feesten zijn die van San Joan de Ciutadella, met zijn traditionele paardenoptochten, “ensortilles”, welke bestaan uit het raken van een ring met een lans al paardrijdende, en “jaleos”, waarin de paarden achteruit het publiek inlopen. De meest traditionele dansen zijn de Baleaarse bolero, de “Jota,” met al zijn varianten, “Copeos,” en “Maitexes.” Noemenswaardig op Ibiza zijn de typische “Sa Curt” dansen en op Menorca de “Fandangos”, maar dan op de Menorcaanse manier.

 

Als je praat over de Balearen, komt bij de meeste mensen direct Ibiza in gedachten. De transformatie van Ibiza in een eersteklas toeristenoord en daarnaast ook een bedevaartsoord voor verscheidene jeugdbewegingen, begon in jaren ´70 met de komst van de hippies, die de plek adopteerden als hun bedevaartsoord. Dit veroorzaakte een culturele verandering die werd toegevoegd aan eerdere komst van vele Europese artiesten, die Ibiza als een paradijs beschouwden. Het nachtleven van Ibiza is wild en vol energie. De plaatselijke mode en manier van leven is multicultureel en tolerant, vormen een voorbeeldcultuur. Muziek is zeer belangrijk op Ibiza, omdat het eiland een van de bakermatten van housemuziek is en haar discotheken zijn een van de Europese hoogtepunten is op dat gebied. Het nachtleven op Ibiza is legendarisch, en de clubs en bars rond het San Antonio gebied zijn een Mekka voor DJ's wereldwijd.

 

De Autonome Regio Balearen omvat maar 1 provincie met dezelfde naam: de provincie Balearen.

bottom of page